Начало/Новини

Накратко за Технобиос

Основен персонал (CV)

Контакти / регистратура

Лечебни методи


Научни публикации / Документи / Често задавани въпроси

Любопитно

Галерия

РазниEnglish


началоОтличителни черти на центъра


  Отличителни белези на МЦ за човешка репродукция и асистирано оплождане “Технобиос” ЕООД:

 • Висококвалифицираните специалисти, в голямата си част са лекари-научни работници и университетски преподаватели с научни титли и звания. Отдавна прилагат  всички известни в световната практика за асистирана репродукция /АРТ/ методи за лечение на безплодието.  Центърът е тясно специализиран и се занимава само с лечение на безплодие - oт подпомагане на зачеването, до раждането на плода.   В името на обективността, стандартните кръвни, биохимични и др. изследвания се извършват от външни, сертифицирани лаборатории, а когато е възможно - по местоживеене.
 • Главните АРТ лечебни методи в дейността на МЦ “Технобиос”, са въведени и успешно приложени за пръв път в България от основателя му  (сътрудничество с  акушер-гинеколози от Софийския медицински университет), в ръководената от него Лаборатория за “ин витро” оплождане и ембриология към Катедрата по биология на Медицинския университет както следва:
  Първите български бебета заченати след “ин витро” оплождане /още в началото с 20% успеваемост/ (Vatev I.: Compt. rend. Acad. Bulg. Sci., 1987, 40, 101-104;  Vatev I.: J. in vitro Fert. Embryo Transfer, 1988, 5, 48-49;54  &  ARTA, 1992, 3, 135-136);
  -  Първите български бебета родени след инсеминация със специално обработени сперматозоиди (J. in vitro Fert. Embryo Transfer, 1988, 5, 48-49;54);
  -  Първите български “ин витро” близнаци и многоплодни бременности в сътрудничество с бившата АГ болница “Т. Киркова” - сега "Св. София" (J. in vitro Fert. Embryo Transfer, 1990, 7, 119)
  Първите български “ИКСИ” бебета-близнаци, родени след микроинжектиране на сперматозоид в яйцето и подпомагане излюпването на ембриона  (J. Assist. Reprod. Genet.,3 Suppl., 1995, 253  &  B J M G, 1998,3,115-119)


 • Основателят на центъра - проф. д-р Илия Ватев е лекарят-пионер в страната по отношение на разработването и внедряването (виж приложените списъци от пуликации и академичния сайт на Софийския медицински университет: http://medfac.mu-sofia.com/) на модерните техники за  асистирана репродукция на човека, в която тясна област работи повече от 30 години. В научните среди е добре известно, че той е “виновникът” за популяризирането на словосъчетанието ин витро оплождане у нас.  Целият му професионален живот е посветен на репродукцията и асистираното оплождане. Лауреат е на Националната младежка награда по медицина за 1982г. (експериментални проучвания върху “ин витро” оплождането) и на Международната награда за интелектуална собственост върху техниката за “ин витро” оплождане на човешки яйцеклетки в България 1988г. Присъдена му е същата година след раждането на първите български "ин витро -бебета".  Най-първото от тях - Илияна, е кръстена от родителите си на д-р Ватев. В областта на асистираните репродуктивни технологии /АРТ/ и на репродуктивната биология, основателят на центъра е автор на повече от 100 научни разработки. Има защитена докторска дисертация върху “ин витро” оплождането. Осигурил е научно ръководство на седем докторски дисертации по човешка репродукция. Бил е на дългосрочни специализации, работни посещения или визити в повечето водещи АРТ-центрове по всички континенти, и с прякото му участие у нас и в чужбина до 2012г. са заченати повече от хиляда и триста “АРТ” бебета. Много от тях израстват в българските градове и села и са над 18-годишна възраст, а някои от тях вече си имат братчета или сестричета, също заченати “ин витро”.  Голямата част от българските лекари и биолози, както и някои чужденци, работещи в областта на асистираната репродукция, са започнали професионалния си път от Лабораторията по “ин витро” оплождане на Катедрата по биология към Софийски медицински университет, ръководена от основателя на “Технобиос”.
 • МЦ “Технобиос” работи на цикличен (никога на „конвейрен”) принцип, с неголям брой пациенти, поради изключително индивидуалния подход в работата с тях и защото наистина се гледа на техниките за асистирана репродукция /АРТ/ като на изкуство и висока технология."Технобиос" може да се разглежда като "бутиков център" за репродукция на човека. Поддържаната добра и устойчива, сравнима с европейската успеваемост - често над 40% за техниката “ин витро” оплождане (отчитана по броя на “отнесените в къщи бебета”- BJMG, 1998, 3, 115-119), вероятно се дължи и на факта, че вече повече 30 години гинекологичната и биологичната част от процедурите за всеки един случай са обединени под общ контрол.Основната част от работата по оплождане извън организма – подборът на половите клетки, процесът на нормално оплождане, деленето на клетките, подборът на зародишите за връщане в майката и др., се извършват от професор Ватев (или като голямо изключение - под непосредствения му контрол).
 • В края на 2014 г., на проф. Ватев бе връчена наградата на името на проф. Стоян Киркович като академично признание за неговия цялостен принос в развитието и прилагането у нас на техниките за in vitro оплождане и др. методи на асистираната репродукция.
© 2020 Медицински център ТЕХНОБИОС. Всички права запазени. дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават